Tips voor vrijwilligers

 

Mocht je door het plaatsen van een oproep op de marktplaats van wijzijnNieuwkoop in contact zijn gekomen met een hulpvrager dan is het verstandig een kennismakingsgesprek te voeren om te kijken of het tussen jullie klikt. Hoe doe je dit?

Tip 1: Probeer eerst via de mail of telefonisch met elkaar in contact te komen om elkaar al iets beter te leren kennen en om af te stemmen of jullie beiden goed hebben begrepen wat de hulpvraag inhoudt. Mocht er via de mail een klik zijn, dan is het goed om een afspraak te maken om verder kennis met elkaar te maken.

Tip 2: Probeer rekening te houden met mogelijke gevoelens van onveiligheid en onzekerheid van de hulpvrager. Het vragen van hulp is nooit gemakkelijk, ook niet via een internet platform. Een hulpvrager op zoek naar hulp voelt zich vaak kwetsbaar.

Tip 3: Wil je liever niet meteen bij de hulpvrager (of bij jou) thuis afspreken bij het eerste kennismakingsgesprek? Spreek dan af in een openbare gelegenheid zoals de bibliotheek of een café in de buurt.

Tip 4: Neem wanneer je het fijn vindt een vriend of familielid mee naar het kennismakingsgesprek.

Tip 5: Je kunt de vraag krijgen om een wettig legitimatiebewijs te overhandigen. Een kopie van een rijbewijs of paspoort voldoet.

Tip 6: Ga op je eigen gevoel af. Wat voor gevoel wekt de persoon in je op? Wat maakt dat je je zo voelt? Wil je bij deze persoon vrijwilligerswerk doen?

Tip 7: Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden gaat worden, de manier van omgaan met elkaar en over het vergoeden van de eventuele onkosten. Indien gewenst kun je samen een contract opstellen en ondertekenen.

Tip 8: Wanneer je ondersteuning zoekt bij het vinden van vrijwilligerswerk dan kun je terecht bij de Servicepluspunten van de Stichting Welzijn Nieuwkoop(SWN). De Servicepluspunten zijn gevestigd in de Kaleidoskoop in Nieuwkoop en in bibliotheek De Aarlezer in Ter Aar. Zij kunnen je ondersteunen bij het vinden van een passende vrijwillige uitdaging.

Tip 9: Ga je vrijwilligerswerk verrichten dan ben je verzekerd voor de risico’s en aansprakelijkheden die komen kijken bij het uitvoeren van je  taken. Deze verzekering is afgesloten door de gemeente voor alle vrijwilligers ongeacht hun leeftijd. Voor meer informatie over de verzekering klik hier.

Tip 10: Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.